Prijava

Prijavite se putem Vašeg Facebook računa ili se registrirajte na web stranicu.

Twitter Stream

Petak, 19 Svibanj 2017 19:25
Ponovno je potvrđena vrhunska kvaliteta vina Kutjeva d.d. na jedno od najprestižnijih svjetskih vinskih natjecanja Decanter World Wine Awards 2017. održanom u Londonu.

U konkurenciji od 17 200 vina ocjenjivanih od strane 219 internacionalnih stručnjaka i enologa, Kutjevo d.d. je osvojilo 2 srebrne medalje, 1 brončanu medalju te Decanterovu preporuku za Graševinu Turković berbe 2015. Srebro su osvojile Vrhunska Graševina berba 2016. i Graševina de Gotho berba 2016., dok je Graševina Turković berbe 2016. nagrađena brončanom medaljom.

Vrhunska Graševina predstavlja prvo vrhunsko vino kontinentalne Hrvatske. Ima raskošnu aromu zrelog grožđa, sklad svih komponenti sorte i jednu posebnu plemenitost u okusu koju je teško definirati. Aroma je lijepo oblikovana, a okus je reljefan, profinjen i pun, bogat ekstraktom koji završava s karakterističnom i blagom gorkosti.

Graševina de Gotho proizvedena je iz grožđa s posebnog vinogradarskog položaja Hrnjevac, malo kasnije branog. Profinjeno, slojevito i kompleksno, ovo je vino moćnog okusa i mirisa, fine zrelosti i dugog trajanja nakon što je šest mjeseci odležalo u novim barrique bačvicama.

Graševina Turković je vrhunsko polusuho vino s posebnog položaja Vetovo, brana u fazi prezrelog grožđa kada je 10 % bobica već u sušicama. Predstavlja slojevito vino, šarolikih cvjetnih nota s aromom dozrela voća harmonično spojenom s gorkošću orašastih plodova te protkano svježinom citrusnih nota.
Četvrtak, 18 Svibanj 2017 13:48

Kutjevo d.d. osvojilo je čak 4 brončane medalje na jednom od najcjenjenijih svjetskih ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles, ove godine održanom u Španjolskoj.

Kroz tri dana, vina je ocjenjivalo 320 sudaca iz 50 zemalja. Između 9080 ocjenjenih uzoraka, Vrhunska graševina berba 2016., Graševina de Gotho berba 2016., te Graševine Turković berbe 2015. i 2016., osvojile su brončana priznanja.

Vrhunska Graševina predstavlja prvo vrhunsko vino kontinentalne Hrvatske.Ima raskošnu aromu zrelog grožđa, sklad svih komponenti sorte i jednu posebnu plemenitost u okusu koju je teško definirati. Aroma je lijepo oblikovana, a okus je reljefan, profinjen i pun, bogat ekstraktom koji završava s karakterističnom i blagom gorkosti.

Graševina de Gotho proizvedena je iz grožđa s posebnog vinogradarskog položaja Hrnjevac, malo kasnije branog. Profinjeno, slojevito i kompleksno, ovo je vino moćnog okusa i mirisa, fine zrelosti i dugog trajanja nakon što je šest mjeseci odležalo u novim barrique bačvicama.

Graševina Turković je vrhunsko polusuho vino s posebnog položaja Vetovo, brana u fazi prezrelog grožđa kada je 10 % bobica već u sušicama. Predstavlja slojevito vino, šarolikih cvjetnih nota s aromom dozrela voća harmonično spojenom s gorkošću orašastih plodova te protkano svježinom citrusnih nota.

Srijeda, 15 Ožujak 2017 12:22

Zlato za Graševine Kutjevačkog podruma na međunarodnom sajmu vina Gast u Splitu!

Usklopu 22. međunarodnog sajma GAST od 1.3. do 4.3.2017. u splitskoj Spaladium areni, održana je Dionizijana – 22. međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića. Ovogodišnji uzorci pristigli su iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Ocjenjivanje je provedeno od strane renomiranih enologa pod vodstvom Dr. Sc. Gorana Zdunića, a uzorci su ocjenjivani prema OIV metodi 100 bodova.
Kutjevo d.d. je briljiralo sa osvojene čak 3 zlatne medalje: Vrhunska graševina berba 2016, Graševina Turković berba 2016. i Graševina De gotho berba 2016.
Vrhunska Graševina predstavlja prvo vrhunsko vino kontinentalne Hrvatske. Ima raskošnu aromu zrelog grožđa, sklad svih komponenti sorte i jednu posebnu plemenitost u okusu te upravo zbog toga najčešće pobjeđuje na brojim domaćim i svjetskim vinskim ocjenjivanjima.
Osim Vrhunske graševine, Kutjevo vinarija ima i premium liniju De Gotho Graševine i Graševine Turković kojih se proizvode u svega par tisuća boca te se radi o vrlo ograničenim serijama vina.
Graševina Turković je polusuho vino s osam grama šećera nastalo od grožđa iz starih (25 godina) zatravnjenih vinograda na području Vetova, s reduciranim urodom. Dok je Graševina De gotho proizvedena iz grožđa s posebnog vinogradarskog položaja Hrnjevac, malo kasnije branog, ali ne kasne berbe. Radi se o ekskluzivnim vinima, za one pilce koji od graševine očekuju da im podari sve svoje ljepote mirisa i okusa, rekao je enolog Kutjeva d.d. Ivan Marinclin.

Srijeda, 15 Ožujak 2017 12:15

Kutjevo, 03.03.2017. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović privremeno je preselila ured u Požegu kako bi obišla vodeće tvrtke u Požeško-slavonskoj županiji. U Kutjevu je predsjednica organizirala posjet diplomata i predstavnika stranih organizacija iz 45 zemalja u sklopu akcije ''Osjeti Hrvatsku''.
Dobrodošlicu su joj poželjeli Vedran Neferović, gradonačelnik Požege, Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonski, gradonačelnik Kutjeva, Josip Budimir te predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Josip Ređo i menadžment Kutjeva d.d.
Organiziran je obilazak vinskog podruma iz 1232. godine, degustacija vina te svečani ručak u restoranu „Kutjevački podrum“.

Srijeda, 01 Ožujak 2017 07:39

Nekada poznati i cijenjeni suhomesnati proizvodi i mesne delicije iz Mesne industrije Papuk Požega, koja djeluje u sklopu Kutjeva d.d., ponovno se vraćaju na naše stolove. Nakon što je prije nekoliko godina zaustavljena, upravo je ponovno pokrenuta obnova proizvodnje. Pogon je obnovljen i dobivene su sve dozvole i certifikati za proizvodnju. Ponovnom pokretanju proizvodnje uz predsjednika Uprave Kutjeva d.d. Mladena Pavića sudjelovali su i dali potporu ovom projektu požeški gradonačelnik Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
- Nakon niza godina krećemo s preradom mesa i plasmanom finalnih proizvoda, što je Papuk nekada imao. Pokrećemo proizvodnju onog istog asortimana, prvo polutrajni program, koji će već sljedećeg tjedna biti u ponudi, u našim prodavaonicama u Požeštini, a onda i dalje. Orijentacija i politika kuće nije u količinama, nego prvenstveno kvaliteta domaćeg proizvoda po starim recepturama. Kroz dvadesetak dana kreće i proizvodnja trajnog programa, prvenstveno kulena i kulenove seke, jer još traje obnova objekta sušnice na tradicionalni način. Mjesečno će to biti za sada 20-ak tona, isključivo od domaće sirovine. Problem je sada nedostatak sirovine i u tom kontekstu razmišljamo o pokretanju kooperacije u svinjogojskom dijelu i tovu govedarskog dijela. Već imamo i neka zainteresirana poljoprivredna gospodarstva koja imaju kapacitete za tov. Kako se popravilo stanje cijena, to može biti dohodovna proizvodnja za tovljače, ali i za Papuk – istaknuo je na prvom predstavljanju proizvoda i degustaciji Mladen Pavić, koji dodaje da su svi kriteriji veterinarsko-higijenski i standardi kvalitete proizvoda postignuti. Dodao je da je ovo još jedan prilog i doprinos projektu razvoja Slavonije.
Vratiti mlade
Punu podršku tvrtki i svim djelatnicima dao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.
– Ovo je jedan normalan slijed da u gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji, gdje je velika proizvodnja kvalitetne hrane, ima i svoj nastavak u industrijskoj preradi. MI Papuk je brend kako na lokalnom, tako i na širem tržištu i neće proteći puno vremena kada će se ponovno afirmirati svi proizvodi na trgovačkim policama. Vjerujem da ćemo i mi biti dovoljni lokalpatrioti i uvijek odabrati proizvode s našeg područja, proizvode Papuka, koji će to svojom kvalitetom opravdati.
Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević oduvijek je tvrdio da se samo moramo pokrenuti i onu našu kvalitetu i cijenjenu proizvodnju hrane preraditi i ponuditi tržištu te na taj način osigurati sebi posao i svoju opstojnost na ovim prostorima.
– Ovo je jedan od odgovora kojim smjerom treba ići Slavonija, ovo je pravi smjer, vraćanje poznatom brendu, i pokazati da Slavonija može hraniti Hrvatsku. Sretan sam što se pokreće i suradnja s OPG-ima, kooperantima, jer važno je da svaki svinjac i svaku farmu, koja je na žalost propala, stavimo u funkciju gospodarstva. Ovo je najčvršći način, gdje od kvalitetne sirovine možemo napraviti vrhunske proizvode, poznate u Hrvatskoj. Ovom i sličnim proizvodnjama možemo zaustaviti i odlazak naših mladih ljudi, pogotovo sa sela, vratiti ih na očevinu i djedovinu. Pozivam i sve stanovnike da kupuju naše proizvode, županijske i lokalne proizvode - izjavio je župan Tomašević.
Naglasak na kvaliteti
- Ideja je bila, a i naša ispitivanja tržišta dovela su do zaključka da je tradicijska proizvodnja nešto što ima svoje kupce i tržišta traže. Stoga proizvodnja Papuka neće biti utrka s masovnim proizvođačima, nego proizvodnja tradicijskih delicija, uz pridržavanje najnovijih dostignuća. Brend Čiča Mata definitivno ostaje u ovom trajnom proizvodu, a to su kulen, kulenova seka, slavonska kobasica, čvarci, aromatizirani namaz od masti i čvaraka s dodanim okusima i začinima, bez soli. Tu je i slanina, koja će se soliti, dimiti i sušiti na onaj način kako to u našem kraju radimo kod svoje kuće, tradicijski način stare Slavonije. Svi proizvodi bit će bez dodatnih aditiva, dakle bez onih silnih E oznaka, što svakako povlači jedan rizik u proizvodnji, ali želimo ponuditi domaći proizvod – istaknuo je Veseljko Karačić, direktor stočarske proizvodnje Kutjeva d.d.

Ponedjeljak, 23 Siječanj 2017 17:15

Blagdan sv. Vinka ili Vincelovo je tradicionalna pučka svetkovina loze i vina, vezana uz zaštitnika loze sv. Vinka, a kalendarski se slavi u siječnju svake godine.
Kutjevo d.d. tradicionalno obilježava Vincelovo na vinogradarskom položaju Vinkomir pored stare klijeti iz 1939. godine ili Vila kako je nazivaju mještani Kutjeva.
Unatoč snijegu i prohladnom vremenu položaj Vinkomir je pohodilo oko 600 gostiju, poslovnih partnera i uzvanika, gdje su uz obilje domaće hrane i vrhunska vina održan blagoslov kutjevačkog vinogorja koje je vodio kutjevački župni vikar vlč. Oliver Kranjčić.Ove godine uz vlasnika Envera Moralića, na orezivanju su se istakli bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, vlasnik Petrola Jozo Kalem, predsjednik uprave Kutjeva d.d. Mladen Pavić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i Josip Budimir, gradonačelnik grada Kutjeva.Nakon posvete i blagoslova vinove loze proslava se nastavila uz pečenje kobasice, slanine, šarana na rašljama i kuhano vino, a dolaskom noći proslava se preselila u veliki šator sa 600 mjesta. U velikom grijanom šatoru slijedi nastavak fešte koju su i ove godine uz delicije kutjevačkog ugostiteljstva i mlade graševine začinili tamburaši TS Bekrije. Sve goste pozdravio je predsjednik Uprave Mladen Pavić, koji je po prvi puta uručio za nekoliko poslovnih partnera potvrde o posjedovanju arhivskih vina u novo osnovanom trezoru vina Kutjeva d.d.. U trezor će moći pristupiti vinima tek 2034 godine. Poseban gost večeri je bila prava zabavljačica, koja je u nekoliko navrata zapalila sve posjetitelje u šatoru, Maja Šuput koju je pratio njezin band. Sve je ona podigla na noge, jer njen poziv na podij s rukama u zraku nitko nije mogao odbiti. Uslijedio je veliki vatromet i rezanje vincelovske torte, a posebni gosti i iznenađenje su bili Krajiški trubači iz Banja Luke, koji su nekoliko puta, popularne melodije svirali na puhačkim instrumentima, ali među gostima između stolova. Uz vino, pjesmu i ples i ovo Vincelovo završilo je u jutarnjim satima.

Utorak, 10 Siječanj 2017 09:35

Još jedna u nizu ledenih berbi u vinogradima Kutjeva d.d. obavljena je iznad Hrnjevca na padinama Papuka na temperaturi od -12°C koja je zadovoljila sve uvjete da vino koje se proizvede može nazvati proizvodom ledene berbe. Rijetke su vinarije i vinari koji mogu proizvesti vino ledene berbe, ali to za Kutjevo d.d. nije problem jer marljivi enolog Ivan Marinclin sa suradnicima vodi briga i o onom najmanjem trsu koji daje kvalitetan proizvod kako bi se moglo doći do vinske kapljice ledene berbe.

– Nalazimo se na najvišem položaju u vinogorju. Beremo sortu traminac, ledenu berbu. Temperatura je -12 stupnjeva i zadovoljila je uvjete da se pokrene ledena berba. Mjerenjem sladora smo utvrdili da je slador iznad 127 stupnjeva po Oechslu, tako da zadovoljava parametre količine šećera – rekao nam je Ivan Marinclin koji je budnim okom pratio berbu na veoma hladnom i vjetrovitom vremenu.

Marljive i vrijedne ruke radnika Kutjeva d.d. ubirale su i onaj najmanji smrznuti grozd jer znaju da se iz tih grozdova može proizvesti vrhunska ledena kapljica koja će u doglednom vremenu dobivati prestižna priznanja ne samo u Hrvatskoj već i na sajmovima kako u EU tako i prekooceanskim zemljama.

- Ostavili smo količinu veću od jednog hektara i očekujemo preko tone grožđa, a to je oko 300 do 500 litara. U normalnoj berbi, ovisno o položaju i kvaliteti, dobijemo od 5 do 12 tona, ali za ledenu je to puno manje. I proces u podrumu je vrlo složen. U svakoj berbi je važno da se grožđe preradi u što kraćem roku, a u ledenoj je važno i da bude smrznutom stanju, koncetrirani mošt se cijedi i ide na fermentaciju koje su vrlo duge, traju i preko godinu dana tako da se vino na tržištu može naći tek za dvije godine – dodao je susretljivi enolog Ivan Marinclin koji je pojašnjavao i one najmanje detalje oko proizvodnje vina ledene berbe.

Ledenoj berbi, kako nam je rekao, rado se odazvao i novi čelni čovjek Kutjeva d.d., predsjednik Uprave, Mladen Pavić koji je rame uz rame sa svojim radnicima proveo vrijeme u berbi i time pokazao solidarnost sa svojim radnicima ali je i iskusio kako je radnicima raditi na toj hladnoći.

– Kutjevo više od 200 godina prakticira ledenu berbu, a ona je posljednjih godina i zakonski definirana. Kako je ovo općenito bila jedna od boljih godina, tako će sigurno i ovo predikatno vino iz ove godine, ova ledena berba, biti jedno od ponajboljih vina te kategorije. Kao što je i ranijih godina Kutjevo d.d. osvajalo razne nagrade na najprestižnijim natjecanjima, tako očekujemo da će i ovo vino možda nadmaštiti sve dosadašnje rezultate u predikatnim vinima – istakao je Mladen Pavić, predsjednik Uprave Kutjeva d.d. koji je naglasio kako je u tijeku nekoliko projekta u koje je uvrštena sadnja novih nasada već ovog proljeća.

Kutjevo d.d. će ukupno do 2018. zamijeniti oko 120 hektara postojećih vinograda koji će postati i nešto drugačijeg sortimenta ali na tragu graševine.

- Ovog proljeća ide i krčenje još jedne lokacije od 16 hektara, a vidjet ćemo kako će biti dalje i s planovima i sa sortimentom, tržištem ali i izvorima financiranja – dodao je Pavić.

Nakon berbe posjetili smo i podrum gdje je krenula proizvodnja predikatnog vina. Prema riječima glavnog enologa Kutjeva d.d. Ivana Marinclina doznajemo da je sadržaj šećera u moštu veći od 250 Oechsla što unazad više od deset godina nije zabilježeno. Gledajući na sve navedeno možemo samo pretpostaviti kakva će kvaliteta ledene vinske kapljice biti.
Izvor: pozega.eu

Utorak, 20 Prosinac 2016 10:34
Najviše priznanje HGK Županijske komore Požega za uspješno poslovanje u 2015. godini u kategoriji velikih tvrtki dobilo je Kutjevo d.d. U kategoriji srednjih tvrtki to je i prošlogodišnji pobjednik, Stara-trans d.o.o. iz Lipika, a u kategoriji malih poduzetnika priznanje je dobio Herc d.d.
U uvodu svečanosti uručenja nagrada Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize, održao je gospodarstvenicima Požeško-slavonske županije zanimljivo predavanje usporedivši gospodarstvo Hrvatske s onim drugih europskih članica, posebno onih primljenih poslije, koje sve, osim Hrvatske, bilježe rast. Usporedba gospodarstva Požeško-slavonske županije s ostalim hrvatskim županijama također je pokazala da je ta županija uglavnom u donjem dijelu svih gospodarskih, ali i demografskih pokazatelja.
Za Zlatnu kunu u ime nagrađenih zahvalio je predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Mladen Pavić.
– Kutjevo d.d. kao vodeći gospodarski subjekt u ovoj županiji daje velik doprinos, što dokazuje i ova Zlatna kuna, priznanje HGK Županijske gospodarske komore Požega. Svakako da će Kutjevo i dalje pretendirati na ovakve nagrade. Kada gledate broj zaposlenih u Kutjevu u odnosu prema samom gradu Kutjevu, to je kao da u Zagrebu imate firmu od 70 tisuća zaposlenih. To dovoljno govori koliko je značenje, povezanost i važnost Kutjeva d.d. u Kutjevu, ali i u cijeloj županiji. Kutjevo uvijek ima prihode od 330 do 330 milijuna kuna. Danas se poslovanje Kutjeva odvija u tri divizije: biljna proizvodnja, vinogradarska proizvodnja i stočarska proizvodnja. U vinogradarstvu je ovo bila jedna od težih godina, u kojoj se puno ulagalo, urod je bio nešto manji, no zato je kvaliteta grožđa bila vrhunska. Planovi su ambiciozni i realni, a Kutjevo teži više kvaliteti nego kvantiteti. Stočarski će segment rasti, povećavamo broj tovne junadi, a još je važnije da Poslovna jedinica Papuk za koji dan dobiva dozvolu za proizvodnju tradicijskih proizvoda. To je povratak Kutjeva na staru slavu kada je riječ o kulenu, kulenovoj seki i suhomesnatim proizvodima – istaknuo je Mladen Pavić
Ponedjeljak, 14 Studeni 2016 10:35
Najveća martinjska fešta u vinariji Kutjevo

Dan sv. Martina vrlo je važan događaj za svakog vinogradara i vinara, kao i za svakog ljubitelja plemenite i dobre vinske kapljice. Krštenje mladog vina i kraj uspješne berbe vinarija Kutjevo obilježila je zabavnim i gastronomskim programom u povodu blagdana sv. Martina.
Kutjevo, 11. studenog – Kutjevo d.d. uz uspješno završenu ovogodišnju berbu, imalo je još razloga za slavlje. Tradicionalna vinska fešta nije mogla početi bez mladih vina, ali i graševina iz kutjevačkog podruma koja su ove godine zlatnim i visoko cijenjenim priznanjima pokorila svjetsku i domaću vinsku scenu. Stil nagrađenih vina Kutjevo izvire iz najboljih vinogradarskih položaja iznad 250 metara nadmorske visine, koji uranjaju u gorje Papuka i Krndije. Odabrani vinogradarski položaji Hrnjevac i Vinkomir omogućuju proizvodnju vina raskošnih mirisa i jačeg i skladnog okusa, tako da svježinu vina, a time i pitkost, te dozreliju voćnost i cvjetnost držimo u ravnoteži, objasnio je sommelier Kutjeva d.d. g. Dragan Humski.

Martinje u vinariji Kutjevo ove je godine bilo spoj tradicionalne i moderne proslave koja se nakon degustacije nagrađenih vina nastavila u starom podrumu iz 1232. godine gdje su gosti po prvi put imali priliku kušati arhivsko vino Graševina izborna berba prosušenih bobica 2006. godina, i to uz zvuke Jazz gitarista, Darka Misirača koji je svojom izvedbom upriličio ovaj značajan događaj.

Nakon podruma goste je u restoranu dočekalo gastronomsku rapsodiju. Kutjevo d.d. u suradnji sa Gradskim muzejom u Požegi i kuharom Anđelkom Ledićem je održalo izložbu „Muzej u loncu“ te pred gostima rekonstruiralo i dokumentiralo zaboravljena jela koja pričaju o običajima i uzbudljivoj prošlosti slavonskog kraja. Gosti su imali priliku uživati u nekoliko slijedova tradicionalnih slavonskih jela sljubljenih s vinima Kutjevo.
Uz sve to, Kutjevo je za svoje goste osiguralo i iznenađenje večeri. Nakon prezentacije i degustacije bogatog martinjskog jelovnika fešta se nastavila uz mlado vino, a uzvanike je uveselio biskup koji je održao tradicionalno krštenje mošta na karakterističan i veseli način. Do kraja večeri za atmosferu se pobrinuo tamburaški sastav Castrum koji je sve prisutne zabavljao melodičnim zvukom tamburica te gostima i predstavnicima Kutjeva omogućio da ovu specifičnu martinjsku feštu ponesu u lijepom sjećanju do iduće godine.

Osvrt na berbu 2016. i nagrađena vina
Godina je u vinogradarskom smislu bila dosta zahtjevna zbog velike količine oborina te zbog mraza koji je nanio štete vinogradima. Prinosi su iz toga razloga ove godine bili manji za 15-tak % u odnosu na prošlu godinu, dok je kvaliteta ostala jednaka, pojasnila je enologica Kutjeva d.d. Zrinka Vinković-Jergović.
U prilog nam je došao sunčani period od mjesec dana pred berbu što se manifestiralo na grožđu koje je skupilo optimalnu količinu šećera i ukupnih kiselina. Fermentativne note mladih vina su odlične, podsjećaju na dobru 2012 godinu, a od njih očekujemo aromatična i strukturna vina koja će biti po kvaliteti bolja čak od prošle i pretprošle godine, nadodala je iskusna enologica.

Već više godina za redom uključujući i ovu godinu graševine Kutjevo vinarije primaju najprestižnije nagrade iz Londona (Decanter), Bruxellesa (Concours Mondial), Neustata (Mundus vini), ali i sa domaćih i regionalnih natjecanja kao što su Festival graševine, ocjenjivanje Sv. Ivan Zelina, Sabatina itd.
U 2016. godini Graševina Turković (berba 2015.) s jakom ekspresijom najdozrelijeg voća, skladana i sočna, osvojila je najviše nagrada. Nositeljica zlatne medalje na ovogodišnjem Mundus Vini, pozlatila se i na Festivalu graševine, te Sabatini 2016.
Odmah poslije nje slijedi također jedna od najnagrađivanijih, a to je Graševina De gotho (berba 2015.), višeslojna i ojačana u bariqueu, svoju kvalitetu je dodatno potvrdila osvajanjem zlata na prestižnom 23. Concours Mondial u Bruxellesu, na Festivalu graševine i Sv. Ivan Zelini, dok se srebrom okitila na ovogodišnjem Decanteru i Sabatini 2016.

Vječni klasik Kutjeva, Vrhunska Graševina berbe 2015. kompleksna na mirise te skladnog i pitkog okusa što Kutjevo vinarija zahvaljuje čaroliji prirode, ali i znanju enologa te korištenju napredne tehnologije u proizvodnji ove se godine može pohvaliti zlatnim medaljama na 23. Concours Mondial u Bruxellesu i na Festivalu graševine u Kutjevu.

O Graševini
U vinogorju Kutjevo pojavila se prvi put 1853.godine i ubrzo dokazala da tu daje najbolje vino sorte. Davne 1976. godine proglašena je prvim vrhunskim vinom kontinentalne Hrvatske od strane komisije stručnjaka sa Zavoda za vinarstvo. A danas, zahvaljujući znanju enologa i slogi prirodnih faktora te zemljopisnog položaja na kojem odnos broja sunčanih sati i kišnih dana utječe na jedinstvena svojstva njena mirisa i okusa, bogatija je alkoholima, taninima i finim mineralima od ostalih graševina.

Graševine Kutjevačkog podruma su poznate po svojoj žutozelenoj, iskričavoj boji, pitkosti, svježini i lepršavosti, u sebi nose svu radost i životnost lijepe prirode s osunčanih obronaka Zlatne doline. No, velika je razlika kada se govori o kvalitetnoj Graševini koja je nositeljica i predstavlja 80% ukupne proizvodnje Kutjevačkog podruma te o premium liniji De Gotho Graševine i Graševine Turković kojih se proizvode svega par tisuća boca te se radi o ograničenoj ediciji premium Graševina Kutjevo vinarije.

Srijeda, 09 Studeni 2016 07:55

Na 26. međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatini 2016., prvi put održanoj na teritoriju dvije države, u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini od 03.11. do 06.11.2016, graševine Kutjeva d.d. još jednom su potvrdile svoju vrhunsku kvalitetu. Graševina Turković, berba 2015. osvojila je zlatnu, a Kutjevo Graševina de Gotho, berba 2015. srebrnu medalju.

Kutjevo, 7. studenog 2016.
Kutjevo d.d. najveći je i najistaknutiji proizvođač najraširenije vinske sorte u Hrvatskoj - graševine, što potvrđuju brojne nagrade na svjetskim i domaćim vinskim ocjenjivanjima.
Graševina Turković, nositelj zlata na Festivalu graševine u Kutjevu te vlasnik zlatne medalje s ovogodišnjeg Decantera uspjela je ponovno potvrditi svoj status te osvojiti zlatnu medalju na 26. po redu Sabatini. Ova polusuha graševina kasne berbe, brana na položaju Vetovo u zatravnjenom vinogradu starom 20 godina, proizvedena je u limitiranoj seriji tako da će biti rado kušana poslastica ljubitelja vrhunskog vina. U Kutjevu ističu da će dio ovoga velikoga vina biti ponuđeno na tržištu dok će drugi dio ostaviti na odležavanju u najbogatijoj vinskoj arhivi Hrvatske da zajedno s ostalih 70.000 boca jednom u budućnosti izmami oduševljeni izraz poznavatelja vrhunske kapljice.
Drugo nagrađeno vino tvrtke Kutjevo d.d. – Graševina de Gotho berbe 2015, svoju je kvalitetu potvrdila osvajanjem srebrne medalje na ovogodišnjoj Sabatini. Aromatski se značajno razlikuje od klasičnih graševina kutjevačkog područja, a slojevitost okusa ovog suhog vina svakako pridonosi odležavanje u barrque bačvama što joj daje bogatstvo mirisa izraženu kroz lepezu lakših cvjetnih aroma toplog proljeća. Njenu jedinstvenost potvrđuju priznanja i nagrade s najprestižnijih međunarodnih ocjenjivanja, od kojih treba istaknuti osvojenu srebrenu medalju na ovogodišnjem Decanteru i zlato na prestižnom 23. Concours Mondial de Bruxelles, dok na domaćem terenu krase je zlatna medalja osvojena na tradicionalnom Festivalu graševine u Kutjevu te zlatna medalja na ocjenjivanju Sv. Ivan Zelina.
Izbornik